Herziening bekwaamheidseisen

Hoe zit het in elkaar?

De bekwaamheidseisen zijn een wettelijke set aan eisen die beschrijven wat een leraar moet kunnen om vakinhoudelijk, vakdidactisch en pedagogisch startbekwaam te zijn. Deze zijn opgenomen in het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel, een uitwerking van de Wet op de beroepen in het onderwijs (BIO). De bekwaamheidseisen worden door lerarenopleiders gebruikt om het curriculum vorm te geven en door leraren en hun werkgevers om het gesprek over bekwaamheidsonderhoud te voeren.

Hoe verloopt de herijking?

Het ministerie van Onderwijs heeft vijf beroepsorganisaties van leraren (de AOb, CNV, Platform VVVO, FvOv en BVMBO) de opdracht gegeven om de bekwaamheidseisen te herijken, zodat leraren hierbij zelf aan zet zijn. In september en oktober vinden er 20 bijeenkomsten plaats voor leraren. Zij kunnen dan input geven op de bekwaamheidseisen en -gebieden. Op basis hiervan wordt een advies voorgelegd aan de minister van Onderwijs en zal het wettelijke traject in gang worden gezet.

Meer achtergrondinformatie

De verschillende beroepsorganisaties hebben al eerder samengewerkt om te komen tot een Beroepsbeeld voor leraren, ‘van de beroepsgroep, voor de beroepsgroep’. Uit dit beroepsbeeld zijn adviezen over de bekwaamheidseisen voortgekomen die worden meegenomen in dit traject.

Doe mee!

Heb je collega’s die mogelijk input willen leveren? Dat kan op onderstaande bijeenkomsten. Deel deze link dan vooral met hen, zodat zij ook op de hoogte gehouden worden.

Online:
Dinsdag 8 oktober 15.00 uur
Dinsdag 22 oktober 15.00 uur
Dinsdag 5 november 10.00 uur
Dinsdag 12 november 15.00 uur

Live bij de AOb

Donderdag 26 september 15.30 uur Utrecht
Donderdag 10 oktober 15.30 uur Groningen
Donderdag 17 oktober 15.30 uur Rotterdam
Donderdag 7 november 15.30 uur Deventer